Poznato je da je dnevna soba prostorija u kojoj se provodi najveći deo slobodnog vremena i gde se cela porodica okuplja i druži.  Prilikom njenog uređenja važno je posvetiti se i sitnim detaljima koji joj i te kako mogu promeniti prvobitni izgled. Upravo tim malim izmenama poput promene navlake nameštaja, promene rasporeda istog, ili zamenom zavesa, unećete svežinu u svoj dnevni boravak.

10.10.2019


Zavese treba uklopiti sa ostatkom dnevne sobe

Zavese u dnevnoj sobi imaju važnu estetsku funkciju. Prilikom odabira zavesa važno je da njihov dezen i boja budu u skladu sa bojama nameštaja i zidova prostorije. Ukoliko boje i šareni dezeni dominiraju vašim dnevnim boravkom, idealne zavese za vas bi bile one u jednoj boji. Najbolje bi bilo da to bude boja nekog komada nameštaja koji je već tu. Valjalo bi da to budu neke nežnije nijanse. To može biti boja tepiha ili ugaone garniture ili pak komodice. Ako se odlučite za zavese sa nekom određenom šarom, potrudite se da taj dezen bude još negde u prostoriji, na taj način ostvarićete skladnost i ravnotežu. U slučaju da pastelne boje vladaju vašim dnevnim boravkom, onda zavese slobodnu mogu biti jarkih boja, sa prugama, šarama ili nekim drugim zanimljivim ornamentima. Važno je da prostorija ima i određenu prirodnu svetlost, kako bi ste to ostvarili preporučuje se da zavese za dnevnu sobu budu prozirnog materijala.

Da li ste znali da duge zavese mogu imati i zaštitnu ulogu? Ako želite posebnu zaštitu posebno u letnjim mesecima, kako bi temperatura i svetlost u prostoriji ostali isti, onda su duge zavese od debljeg materijala pravi izbor, s tim što bi trebalo da budu u svetlijim nijansama. Pošto duge zavese i čuvaju temperaturu, samim tim čuvaju i vaš novčanik, jer čuvaju i vaš račun za električnu energiju.

Možda će vas zanimati naš tekst na temu: Zavese kao savršen detalj za uređenje enterijera.

Neprimetne zavese za male dnevne boravke

Odabir zavesa za dnevnu sobu zavisiće i od njenih dimenzija. Ukoliko je dnevni boravak malih dimenzija zavese ne bi trebalo da dolaze do izražaja.  To ćete postići tako što ćete birati zavese u neutralnim bojama i od laganih tkanina, kao što je recimo beli til ili sličan materijal u beloj boji. Ono što bi svakako trebalo izbegavati kod malih dnevnih boravaka jesu šarene zavese. Ako želite da dobijete na dinamici možete to učiniti odabirom crno – belih zavesa. Naravno i ovde treba voditi računa, kako ne bi došlo do kontra efekta. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, onda gledajte da zavesa ima crne prugice u horizontali, jer će prostorija delovati vizuelno veće. Poenta je da zavese u ovom slučaju budu neprimetne, a opet da zadrže estetsku ulogu.

Pročitajte i naš blog tekst: Birajte zavese u zavisnosti od stila vašeg enterijera.

Za veće prostorije, izbor zavesa veći

Kod dnevnih boravaka koji su većih dimenzija, izbor je znatno veći. To ne znači da treba da zaboravite na slaganje boja i dezena zavesa sa ostatkom prostorije o čemu je bilo reči iznad.  Naprotiv, ovde se insistira na tom uklapanju, jer će to pružiti dodatni pečat vašoj dnevnoj sobi.

Pored klasičnih zavesa, na raspolaganju su vam i rolo zavese, koje postaju sve popularnije, a uvek je otvorena mogućnost da sami sašijete zavesu po svojoj meri i ukusu.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*