Element koji dekorateri enterijera najčešće apostrofiraju kao ključni kako bi  soba zasijala u punom sjaju je zavesa. Uklopiti je sa nameštajem koloritno i stilski, težak je zadatak. U nekim varijantama neophodno je tražiti slaganje i komplementarnost, u drugim najbolje će funkcionisati kontrast, a u nekim vam je potrebna doza trenutne inspiracije i jarki šareni dezen, da spase situaciju. Najčešća boja zidova u mnogim domovima je bela, pa ćemo se pozabaviti tom problematikom.

10.10.2019


Igrajte na jednostavnost

Šta bi to bilo u ovom slučaju nego li postavljanje bele zavese na bele zidove. Mudrost da manje je više se ovde iznova pokazuje tačnom, a prostorija dobija taj jedinstveni proziran, svetao izgled, osećaj čistoće koji mami da se baš tu provodi vreme. Nekada je tanka linija između opisanog osećaja, i sterilnosti prostora, pa se pazite da ne preterate. Za razliku od belih sofa, troseda i dvoseda, koji su noćna mora za svaku porodicu, a pogotovo one sa mlađim članovima, bele zavese se daleko ređe prljaju i ne završavaju sa nepopravljivim flekama. Tako bela boja ulazi u vaš dom i oplemenjuje ga, a jednostavnost postaje plus. Ukoliko uzmete zavesu koja se širi, što je uvek dobar izbor, pogotovo za dnevnu sobu, imaćete puno prirodnog svetla, okruženog belom bojom, što će samo pokazati da ste napravili dobar odabir.

Kada je rešeno pitanje boje, pozabavimo se materijalom. Belu boju možete omekšati teksturom, jer materijali imaju pregršt različitih tekstura. Gruba vlakna pamuka, platna od lana ili vune, savršen su izbor za totalno prirodan izgled, i produžena su ruka za proklamovani koncept jednostavnosti.

Nasuprot njih su somot i svila, glatki materijali, od kojih svaki odgovara suprostavljenim namenama i stilovima, samo su u teksturi kompatibilni. Posebno interesantno može biti ukoliko se odlučite recimo za tkane tonove, koji mogu da neutrališu boje koje vas recimo muče u enterijeru. Najbolji izbor boje za tkane elemente dolazi iz palete jesenjih boja, koje daju dodatan osećaj topline svakom domu.

>>> Možda vas zanima i da li su rolo komarnici za vrata dobra zaštita od komaraca?

Birajte mračno i burno

Verovatno ste već primetili da je trenutno jedan od najpopularnijih rešenja u uređenju enterijera kombinovanje tamnih zavesa sa belim nameštajem, i belim zidovima. Tamne, misteriozne zavese izvrstan su kontrast, sterilnu sobu odjedanput učine živom i postaju ključna tačka, žarište cele prostorije. Što je više soba u neutralnijim tonovima i dizajnerskim rešenjima, to će više tamne zavese da se ističu i izgledaju upečatljivo.

Kombinovanje bele i crne boje je prisutno oduvek, svestrano je rešenje i bezvremena opcija koja će uvek biti efektna. Ukoliko se  plašite ili osećate nelagodno u toliko crne boje u svojoj dnevnoj sobi, pokušajte sa tamno plavom, ili bojom uglja. Kao što je i belo na belo za neke predosadna i prejednostavna opcija, tako je i crno na belo za mnoge preveliki kontrast, i previše dominira u prostoriji.

Efekat možete umanjiti dodatkom tamnijih jastučića na krevetu recimo, ili nekim drugim detaljem koji bi celu priču malo ublažio. Kao rešenje moguće je i korišćenje dvoslojnih zavesa, gde se ispod tamnog sloja krije daleko svetliji, beli. Tako da leti dobijate sunčevu svetlost, sa tamnim slojem zavese pokupljanim pri krajevima prozora., a zimi, kada je raširite, savršenu izolaciju od hladnoće.

>>> Pročitajte i naš blog: Vreme letnjih (ne)prilika.

Kako uklopiti zavese sa bojama zidova poslovnog prostora

Boje zidova kancelarija, lokala ili drugih poslovnih prostora najčešće su bele boje. Međutim, klasične zavese nisu idealno rešenje za ovaj tip prostorije. Za poslovne prostore najbolje je izabrati rolo zavese, zebra zavese ili trakaste zavese.

Rolo zavese su najčešće korišćene za poslovne prostorije. Dezen rolo zavesa može biti raznobojan ili jednobojan tako da se lako mogu uklopiti u bilo koji enterijer. Pored toga, cena rolo zavesa je pristupačna tako da se većina odluči za ove zavese.

Zebra zavese, za razliku od rolo zavesa su dosta modernije i enterijeru daju otmenost. Zebra zavese se izrađuju od posebnog platna koje može biti u raznim bojama ali u poslovne prostore se najčešće postavljaju bele zebra zavese. Doduše nešto skuplje od drugih, zebra zavese su idealno rešenje za kancelarije čiji su zidovi većinom prekriveni prozorima.

 


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*