Ako govorimo o trendovima u uređenju enterijera, veliki deo pažnje je usmeren na trakaste i panelne zavese kao praktične i zanimljive detalje koji definitivno osvežavaju svaki prostor. Ovo verovatno ne bi ni trebalo da nas čudi, naročito ako uzmemo u obzir to da ove vrste zavesa ne samo da ukrašavaju bilo koju vrstu enterijera, već su i jako praktične i funkcionalne.

11.10.2019

 Ipak, jedna dilema postoji – da li je bolje odabrati trakaste ili panelne zavese i po čemu se one zapravo razlikuju? U narednim redovima saznajte po čemu se izdvajaju trakaste, a po čemu panelne zavese, a krajnji izbor će zavisiti kako od njihovih karakteristika, tako i od vaših potreba.


Karakteristike trakastih zavesa

Rolo zavese kao i trakaste zavese su prilično univerzalne i sveobuhvatne kada je reč o njihovoj upotrebi. Dakle, ova vrsta zavesa se lako uklapa kako u privatne prostore, tako i u poslovne prostore, a njihov „plus“ je definitivno i to što se mogu koristiti i za pregrađivanje velikih prostorija i to na neobičan, ali svakako zanimljiv i praktičan način. Trakaste zavese je lako prilagoditi čak i prozorima, vratima ili izlozima nepravilnih oblika, pa simetrija otvora koji treba pokriti ovom vrstom zavesa ne mora nimalo da vas brine. Da, njih lako možete ugraditi čak i na kosa vrata i prozore kakvi su oni u potkrovljima. Uglavnom, oblik i dimenzije su krajnje prilagodljivi, pa je vaše samo da odaberete boju, odnosno dezen trakastih zavesa. Ovde možete pogladati neke primere trakastih zavesa https://lukicrolet.rs/page/zavese-trakaste-zavese/.

Kad smo već kod izgleda, trakaste zavese nude široku paletu boja i dezena pa je to definitivno još jedna mogućnost za perfektno uklapanje u bilo koji enterijer. Možete da birate šarene trake, jednobojne, u bilo kojoj boji, a možete da kombinujete kako boje, tako i dezene. Nema pravila, samo pustite mašti na volju i dozvolite svojim zavesama da ulepšaju izgled vašeg životnog prostora!

Trakaste zavese lako možete da ugradite u plafon ili na zid, a lakim lančanim mehanizmom možete da ih pomerate levo ili desno, na obe strane ili na sredinu prozora, vrata ili staklenog zida. Kontrolom kosine traka možete da utičete i na to koliko će se unutrašnjost videti spolja, ali i koliko svetlosti će ući u vaš dom.

Na kraju, sigurno će vas oduševiti činjenica da su trake na trakastim zavesama obložene nezapaljivim i antistatičkim slojem, a kako je materijal od kojih su izrađene plastificiran, sasvim sigurno ćete ih lako održavati čistim i blistavim.

Ukoliko želite da vaš dom izgleda kao u najmodernijim domovima širom sveta, pozovite nas za besplatnu procenu troškova izrade i ugradnje trakastih zavesa
064 / 225 05 49.

Karakteristike panelnih zavesa

Panelne zavese su pak idealne za velike staklene površine kakve su balkonska vrata ili stakleni zidovi. Iako su prilično slične trakastim zavesama, njihov mehanizam je nešto drugačiji. Ova vrsta zavesa se sastoji od aluminijumskih šina koje imaju od tri do devet kanala i klizača, odnosno, nosača samih zavesa koji klize po šinama. To znači da možete da odaberete od tri do devet „panela“ u zavisnosti od toga koju površinu treba „pokriti“. Iako možda deluju komplikovano, panelne zavese su jako lake za korišćenje što znači da ih uz pravilnu upotrebu možete dugo koristiti. Inače, za razliku od trakastih zavesa, panelne zavese možete pomerati samo jednostrano ili obostrano, dok opcija iskošavanja panela nije moguća.

Primere ugrađenih panelnih zavesa možete pogledati ovde.

Kada je reč o samim zavesama, one su izrađene od poliesterskog platna, ali je moguće da budu izrađene i od drugih materijala od kojih su napravljene i klasične zavese i draperije. Važno je istaći da su platna antistatička i antialergijska što ih čini savršeno bezbednim za upotrebu. Takođe, panelne zavese mogu biti izrađene od tanjih ili debljih materijala koji uz to ili propuštaju svetlost ili je ne propuštaju uopšte, u zavisnosti od toga da li su izrađene od black-out ili screen materijala, a izbor onih odgovarajućih zavisi od vaših potreba.

Kao i trakaste zavese, i panelne zavese su dostupne u više boja i dezena, a ukoliko želite atraktivniji izgled, ukombinujte različite boje i dezene. Dakle, koju god namenu da imaju, panelne zavese zaista mogu da budu detalj koji će ukrasiti svaku vrstu enterijera.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*