Prva pomisao na uređenje stana ili neku promenu u domu odmah je novac i cena koliko će to sve da košta. Tako od velikih zamisli i želja ne bude ništa, jer se uglavnom predomislimo kad shvatimo da to naš novčanik neće izdržati. Zato se odmah traže alternativna rešenja koja će se uklopiti u naš kućni budžet,  a ujedno i doprineti da se našem životnom prostoru udahne novi sjaj.

10.10.2019


Često ljudi nisu ni svesni da male promene bilo da je u pitanju dekoracija ili neke sitnice može učiniti da atmosfera u domu bude prijatnija. Tako recimo, promena boje platna na  rolo zavesama ili promena rasporeda nameštaja može učiniti da ceo stan izgleda drugačije. Čak i naizgled neprimetne sitnice i promene na prozorima mogu doprineti da vaš dom drugačije izgleda. Naime, i same roletne i njihova promena uneće svežinu u vaš kutak.

Za nove roletne u vašem domu nije neophodno ni mnogo novca, niti mnogo rada, važno je samo opredeljenje i rešenost da se nešto promeni i na pola puta ste do promene. Ono što je često najteže je odluka koje roletne izabrati i koje će biti odgovarajuće za vaše prozore. Mada se čini da neće biti mnogo muke oko samog izbora, to uglavnom nije tako. Različitih dezena i dizajna, roletne koje se mogu pronaći u nekoliko vrsta tkanina, mogu da posluže za zaustavljanje proboja svetlosti ili za regulaciju količine svetlosti koja može da obasja vaš prostor.

>>> Pročitajte i naš blog: Saveti za odžavanje rolo zavesa.

Roletne – kaputi za vaš prozor

Iako se za zavese kaže da su odeća prozora, svakako bismo s pravom mogli reći da su roletne kaputi za vaš prozor. Kao spoljašnja i unutrašnja zaštita prozora, roletne čine da vaš životni kutak bude obasjan dovoljnom količinom svetlosti kao i da omogući izolaciju vašeg doma u hladnim zimskim danima. Takođe, mogu biti i zaštita od raznih insekata posebno u toplim letnjim danima kada je najezda komaraca prisutna. Ono što je za roletne karakteristično još otkako su se pojavile jeste da su oduvek omogućavala intimu doma daleko od očiju javnosti.

Dve osnovne vrste roletni svakako su drvene i PVC roletne. Drvene roletne su nešto zahtevnije, jer je neophodno održavati njihov sjaj tokom godine, pa se preporučije da se lakiraju dva puta godišnje. Kada je reč o PVC roletnama one su jednostavnije za upotrebu, bez ikakvih zahteva i veoma su otporne na različite vremenske prilike.

Takođe, pored različitih materijala roletne mogu biti i unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnje roletne se ugrađuju zajedno sa prozorom, dok se spoljašnje roletne stavljaju na već ugrađene prozore.

Međutim, bez obzira da li se dvoumite između drvenih i PVC roletni, drvo je oduvek važilo za proveren izbor bez obzira koji deo nameštaja je u pitanju. Takav je slučaj i kada su roletne u pitanju. Sigurana zaštita od sunca, estetski lep komad nameštaja koji se uklapa u vaš životni prostor omogućava onoliko svetlosti koliko vi želite da obasja vaš dom.

Možda će vas zanimati i naš tekst na temu: Birajte zavese u zavisnosti od stila vašeg enterijera.

Za one koji vole moderniji izgled, svakako izbora ima, bez obzira da li se radi o PVC ili ALU roletnama. Unutrašnje ili spoljašnje, roletne se mogu pronaći u svim dimenzijama i mnogu da se prilagode svim oblicima prozora samo od vas i vašeg budžeta zavisi koji dizajn, boju i materijal ćete odabrati.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*