Zavese su praktičan, modni i funkcionalni element jednog enterijera. One su vrlo pogodne za različite tipove prostorija, bilo da se radi o privatnim ili poslovnim objektima. Imaju primenu gotovo svuda. Od onog ko uređuje eneterijer zavisi da li će se opredeliti za rolo zavese ili neku drugu vrstu zavisa. Naime, postoje i mnoge druge vrste zavesa koje su takođe praktične i koje bi se možda još i bolje uklopile.

10.10.2019

Međutim, imajte u vidu da sa rolo zavesama nema greške. Ono što je jedno od pitanja, uglavnom uvek kada se kupuju rolo zavese, jeste način održavanja. Naravno da i o tome treba misliti unapred, jer niko ne želi da ga održavanje neke stvari bude komplikovano.

Rolo zavese se ne prljaju lako

Ako razmišljate o kupovini rolo zavesa, treba znati da se rolo zavese jako teško prljaju. Naravno da ukoliko izaberete svetlije nijanse, jasno je da će se na njima prljavština više videti. Na primer, ukoliko se odlučite za bele rolo zavese, jasno je da će svaka sitnica biti uočljiva.

Međtuim, ukoliko se odlučite za tamnije nijanse, nema apsolutno nikakve šanse da ćete primetiti na njima bilo šta. Rolo zavese ne skupljaju prašinu, ne upijaju mirise i jednostavno funkcionišu. Tako da će biti potrebno eventualno samo malo pažnje, kako ne biste vi izazvali neku fleku. U drugim slučajevima nemate brige.  

Najjednostavniji način – vlažna krpa 

Naravno da ih s vremena na vreme morate očistiti, jer na prašinu niti jedan predmet u kući nije imun. To možete uraditi svaki put kada čistite i vaš stan ili kuću, pa jednostavno pređete samo vlažnom krpom. Nemojte da koristite hemijska sredstva, kako ne bi došlo do oštećenja rolo zavese. Mlaka voda i krpa za prašinu će biti sasvim dovolje kako bi rolo zavese bile čiste. Čak možda neće biti potrebe ni da ih čistite svaki put kada čistite vašu kuću, možete da radite to i znatno ređe.

Ukoliko ih redovno budete tretirali vlažnom krpom, sačuvaćete ih i na njima se nikada neće primetiti bilo kakvi tragovi.

Detaljnije – usisivačem 

Ukoliko ipak planirate detaljnije čišćenje, onda savetujemo da koristite usisivač. I ovo isto možete raditi kada već spremate celokupan stan. Prvo usisate rolo zavese, a onda i sve ostalo.

Nemojte usisivač uključivati na najjače i proverite da li je četka usisivača čista. Nemojte prvo usisavati podove, a zatim rolo zavese, jer na taj način rizikujete da ih isprljate, a da naravno nemate tu nameru. I uz pomoć usisivača skidate prašinu. Možete prvo preći usisvačem preko rolo zavesa, a zatim i vlažnom krpom, ukoliko želite da budete detaljniji.

Najdetaljnije – paročistačem 

Kada se pored prašine jave i određene fleke, koje samo ukućani mogu da proizvedu, onda vam treba neko malo jače sredstvo. Preporuka je da koristite paročistač, jer se njima mogu ukloniti i neke fleke, koje su vrlo problematične. Znači nikako ne tretirati rolo zavese jakim hemijskim sredstvima, već samo jednostavnijim sredstvima, a kada su u pitanju tvrdokorne fleke, onda se latite paročistača.

Paročistač za rolo zavese nećete morati stalno da koristite. Jasno je da ćete ga koristiti samo u situacijama kada su fleke izrazitto vidljive i kada niste uspeli da ih uklonite vlažnom krpom.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*