Detalji su definitivno najbitniji u celom ovom procesu, jer oni doprinose da jedan dom dobije svoj konačan izgled, da dobije toplinu, prijatnu atmosferu za boravak u njemu, i tek se njima postiže da jedan dom liči na one koji u njemu žive, a to je i najvažnija stvar svakome od nas. Danas ne govorimo o detaljima kao što su neki dekorativni elementi, sveće, cveće i biljke, vaze, ukrasi za police, već o jednom detalju koji ima mnogo funkcija, a to su zavese.

24.03.2020

Dan noć zavese -Lukic Rolet

Kada se govori o uređenju enterijera, onda se podrazumeva jedan veoma ozbiljan, zahtevan i posao koji zahteva veliki trud i dosta vremena. Sam uređenje podrazumeva brojne stavke, od samog planiranja postavljanja svake prostorije kroz komade nameštaja, planiranje samog stila opremanja, pa sve do funkcionalnosti. Tek onda kada se postave osnovne stvari koje su potrebne za život i normalan boravak, kreće onaj lepši, ali i još zahtevniji deo samog uređenja, a to je osmišljavanje, biranje i postavljanja detalja na svoje mesto.

Detalji su definitivno najbitniji u celom ovom procesu, jer oni doprinose da jedan dom dobije svoj konačan izgled, da dobije toplinu, prijatnu atmosferu za boravak u njemu, i tek se njima postiže da jedan dom liči na one koji u njemu žive, a to je i najvažnija stvar svakome od nas. Danas ne govorimo o detaljima kao što su neki dekorativni elementi, sveće, cveće i biljke, vaze, ukrasi za police, već o jednom detalju koji ima mnogo funkcija, a to su zavese. 

Bez zavesa kuća, stan, jedan dom uopšte, ne mogu da dobiju svoj konačan izgled, ne mogu da dobiju potpunu i potrebnu toplinu, jer one sa sobom donose veći osećaj privatnosti, uz njih se ističe lepota ostalih detalja i celokupnog nameštaja, te još mnogo toga. Stare zavese, kakve svakako još uvek mnogi imaju u svojim domovima, nakačene na garnišne i plafonjerke, polako odlaze u istoriju. Kada su poslovni prostori u pitanju one se odavno ne koriste uopšte, već je na njihovo mesto došla zamena u vidu rolo zavesa, koje su definitivno doprinele da svaka firma izgleda jedinstvenije i profesionalnije, a to je ono što svakom poslu i treba u najvećoj meri. Sve to se prenelo i na domove, ali bez ovog „strogog“ izgleda, pa su osmišljeni dezeni i različiti mehanizmi ovakvih zavesa za koje se mnogi odlučuju da ih postave. Jedan od najvećih trenutno i najboljih izbora za domove, kada su zavese u pitanju, jesu zebra zavese.

Zebra zavese

Zebra zavese ili kako su od samog početka još nazvane, dan noć zavese, vrlo su jednostavne, sastoje se od mehanizma i dvoslojnog platna. U odnosu na druge rolo zavese, zebra zavese poseduju dvoslojno platno koje ima visoku funkcionalnost. Naime, na njima se naizmenično smenjuju transparentne i netransparentne trake materijala, jednostavnije rečeno, providne i neprovidne trake, koje se pokretanjem mehanizma spajaju i preklapaju. Preklapanjem traka se postiže veća ili manja propustljivost svetlosti spolja, pa tako sami možete da odredite da li želite da vam prostorije budu potpuno osvetljene ili malo ili skroz zamračene. Što će reći da funkcionišu skoro sasvim kao roletne na prozoru.

Zebra zavese - Lukić rolet

Uz dan noć zavese osim svetlosti, uvek možete imati potpunu privatnost, jer kada se preklope neprovidne trake onda se svetlost ne propušta, niti se išta spolja vidi, a njihova najveća prednost jeste u tome što druge rolo zavese nemaju ovu opciju kontolisanog propuštanja svetlosti. Sam mehanizam pomoću kojeg zebra zavese rade mogu biti ručne, na lančić, poput roletni koje se spuštaju na uzice, ali mogu biti i digitalizovane, sve zavisno od toga kakav sistem želite za svoj dom i koliko želite da uložite u njega. Kada je u pitanju montaža dan noć zavesa, one se kao i standardne zavese mogu montirati na plafon, tako da padaju sa njega, mogu se pričvrstiti na zid iznad prozora, a mogu se postaviti i u okvir samog prostora, što je u poslednje vreme jedan od najpopularnijih načina njihovog postavljanja. Osim svega ovoga, zebra zavese se mogu postaviti u bilo kojoj prostoriji, jer postoje raznorazni dezeni i boje koje se lako uklapaju u preostali enterijer.

Zebra zavese za dnevni boravak

Dan noć zavese se rade u različitim bojama i njihovim nijansama, što ih čini odličnim izborom za bilo koju prostoriju, ali i kako za domove, tako i za poslovne prostore. Kada su u pitanju dnevni boravci, ono šta se najviše preporučuje od strane onih koji se bave enterijerom jesu zemljani, bež tonovi, te neke svetlije boje, ali i jednobojne dan noć zavese, koje se lako uklapaju u svaki stil, a svakako doprinose svojim vrlo modernim i jedinstvenim izgledom. Osim što ih je na taj način lako uklopiti u ostatak enterijera, svetliji tonovi će dodatno otvoriti prostor i vizuelno ga učiniti većim i prostranijim, što je jedan od glavnih saveta kada je ova prostorija u pitanju. Slični saveti idu i u smeru uređenja spavaćih soba, predsoblja, jer je i njima potrebno prostranstvo i jednostavniji izgled, posebno kod enterijera koji ne dozvoljavaju dodatne dezene i jarke boje i njihove kombinacije.

Zebra zavese u dnevnoj sobi

Dan noć zavese za dečije sobe

Jedna od savršenih prednosti zebra zavesa jeste što se rade u različitim dezenima, pa su tako brojni dezeni predviđeni za klince i njihove sobe. Za te prostorije i enterijera potrebne su vesele boje, šareniji izbor, te dezeni koji se povezuju sa detinjstvom, nekim crtanim likovima, elementima, a upravo tako se zebra zavese i izrađuju. Kombinacija više boja, na tufne, sa crtanim likovima, postoji ogroman broj dezena koje će sve roditelje, a tek njihovu decu ostaviti bez daha. Kako je dečijim sobama potrebna što veća svetlost tokom dana, a zamračenost tokom noći, dan noć zavese su svakako odličan izbor. 

Održavanje zebra zavesa

Ono što većinu zanima kada su zebra zavese u pitanju, jeste od čega su izrađene. Materijali koji se koriste za njihovu izradu su anti-alergijski, ne skupljaju ni prašinu, a ni mirise, što su stavke koje su najbitnije kod zavesa koje se ne čiste i ne peru na tradicionalan način. Upravo ti materijali omogućili su da njihov vek trajanja bude dug i da ne morate dugo da brinete o njihovom menjanju ili promenama koje se dešavaju, jer uz redovno održavanje i ispravno održavanje, dan noć zavese će godinama izgledati kao da su tek postavljene. Redovno usisavanje i čišćenje zavesa suvom, „magičnom“ krpom, sve je što je potrebno kada je njihovo čišćenje u pitanju. Pranje zebra zavesa nije dozvoljeno, ali s vremena na vreme, možete nekom slabije vlažnom krpom da pređete preko njih i da ih na taj način u potpunosti očistite. Nema više skidanja, pranja zavesa, njihovog peglanja i ponovnog vraćanja na garnišne, zbog čega je ulaganje u dan noć zavese definitivno investicija koja je dugoročno veoma isplativa.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*