Zebra zavese su najpopularnije zavese na tržištu, a tražene su kako zbog svoje lepote tako i zbog praktičnog održavanja koje donosi to da su uvek čiste i blistave kao da su upravo postavljene.

31.10.2022

Proverite zašto ove savremene zavese krase sve više prozora i kakvo održavanje vas čeka ako odaberete nove, originalne modele?

Kako oprati zebra zavese?

Dan-noć ili zebra zavese su zavese koje imaju mehanizam za pomeranje platna. One su jedine koje imaju dvostruko platno, ali nisu zbog toga ništa više komplikovane za održavanje. Evo kako oprati zebra zavese:

Rolo zavese se ne skidaju sa mehanizma i ne peru mlazom vode, ni u mašini niti ručno. One se brišu samo vlažnom krpom što je najjednostavniji način održavanja i pranje koje je do sada ne zabeleženo.

Bez abrazivnih sredstava, bez ispiranja, dovoljno je uzeti krpu od mikrofibera i pokvasiti je vodom da bi temeljno oprali zebra zavese.

Prvo prebrišite spoljne delove mehanizma i lančić za pomeranje. Originalne zavese ove delove imaju napravljene od aluminijuma, a on se lako čisti i ne menja se koliko god vremena prošlo. Blistaće nakon samo jednog prebrisavanja.

Na isti način se pere i platno zebra zavesa - brisanjem vlažnom krpom. Zavese treba spustiti na najnižu tačku, prebrisati platno i ostaviti da se prirodno osuši. Zavese će biti oprane i besprekorno čiste.

Saveti za održavanje zebra zavesa

Prvi savet je to da se zavese sa mehanizmom nikako ne rasklapaju i skidaju sa svog mehanizma. Originalne zebra zavese imaju platno koje je antibakterijsko i ne upija mirise pa apsolutno nije potrebno nikakvo detaljnije čišćenje.

održavanje zebra zavese

Upravo zato što se samo brisanjem održava, preporuka proizvođača je da ih treba osvežavati češće nego što bi se prale i skidale klasične zavese. Naime, na njima ne ostaje prljavština ni mirisi, ali je odlično kada se u potpunosti očiste zajedno sa mehanizmom za potpunu čistoću.

Zavesu ne treba doticati rukama i koristiti isključivo mehanizam za povlačenje pri regulaciji položaja. Pravilna upotreba će doneti manji rizik od pojave fleka i ostataka na platnu pa će zebra zavese izgledati fenomenalno.

Kako očistiti fleke sa zebra zavese?

Koliko god bili pažljivi nezgode se događaju. Nehotice se mogu ostaviti tragovi na platnu, a masne fleke se uvek teško peru.

Za najupornije tragove, na dan-noć zavesama treba iskoristiti paročistač koji će pomoći da se skinu i najuporniji ostaci. Ako je potrebno postupak treba ponoviti nekoliko puta, ali je ovo najbezbedniji način i sasvim dovoljan da se nečistoća skine, a zavese budu čiste.

I usisavanje je jedan od načina da se zavesa održava čistom, ali je potrebno biti obazriv i koristiti samo najmanja jačina da se platno ne bi oštetilo. Zavesu ponovo spustite na najnižu tačku i polako je usisate u vertikalnom položaju.

Kombinacijom ovih načina za održavanje zebra zavese će uvek biti čiste i blistave iako se nikada ne skidaju, ne peru i ne peglaju. To je izuzetno važna prednost, jedna od najvažnijih kada su u pitanju zavese sa sistemima.

Savete o održavanju treba pratiti doslovno jer će se tako čuvati mehanizam i platno i obezbediti savršeno čiste zavese koje se neće menjati koliko god vremena da prođe. Neka najlepši modeli krase vaše prozore.



Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*