Ako želite energetski efikasan prostor značajna prednost je ugradnja roletni kao dodatna zaštita od spoljnih vremenskih prilika. Poznato je da se samo preko prozora može gubiti i preko 50% ukupnih gubitaka energije jednog prostora, pa se ulaganje u ugradnju roletni svakako isplati.

07.02.2020

Spoljašnje roletne – sve što treba da znate

Spoljne roletne se ugrađuju na postojeće prozore, sa spoljne strane stakla. Ovakve roletne smanjuju spoljašnji dodir hladnog i toplog vazduha i time ne samo da su dobar izolator preko stakla, već i štite stolariju od uticaja vremena.

U ponudi su PVC roletne, aluminijumske ili njihova kombinacija i biraju se prema mestu na kom će stajati (izloženost vetru, suncu, veličina roletne..). Stalno se unapređuju pa najnovija opcija je ugradnja roletni ispod fasadne izolacije i to su tzv.podfasadne roletne. Kutija se smešta unutar fasadne izolacije čime se estetski ostvaruje potpuno novi izgled roletni na stolariji. Za dodatnu komociju pri korišćenju tu je i elekto-motor za elektronsko podizanje i spuštanje, zgodno zar ne?


Roletne Lukic Rolet


U svakom slučaju, kakve god roletne odabrali očekujte osetno topliji prostor zimi, a leti hladnije prostorije.

I za kose prozore postoji rešenje – roletne za krovne prozore

Ko je boravio u potkrovnim prostorijama zna koliko se kroz krovne prozore zimi hladi prostor, a leti  greje pa je ugradnja roletni neophodna. Postoje različite vrste koje propuštaju više ili manje svetlosti, ali kad je reč o termičkoj izolaciji birajte one koje imaju dvostruku tkaninu, sa aluminijumskim slojem između. Samo tako ćete poboljšati izolaciju i preko 30%, biće osetno toplije zimi, a hladnije leti.


Roletne za terasu

Za razliku od klasičnog zastakljivanja gde se otvaranjem krila gubi unutrašnja raspoloživa površina, ugradnja roletni donosi dodatni prostor i smanjuje energetske gubitke preko balkonskih vrata jer postoji barijera od hladnog vazduha. Ugradnja  roletne za terasu je laka, ali treba biti obazriv pa ako je reč o južnoj strani birajte aluminijumske jer će bolje podneti letnji period. Reč je o velikim površinama roletni pa je jako bitno da izaberete proverenog kvalitetnog proizvođača.


Rolete za terasu Lukic Rolet
Rolete za terasu Lukic Rolet 1
Od čega zavisi cena roletni

Kada pretražujete kategoriju „ roletne cena „ videćete šarenoliki rezultat. Za roletne cena je možda najrazličitija prema materijalu od kog se prave pa su PVC roletne jeftinije nego aluminijumske i to je činjenica svugde. Ali cenu ne određuje samo to.

Cenu određuje i izbor mehanizma za podizanje roletni, pa su skuplje one sa električnim motorom, nego koje se podižu mehanički kanapom. Doplatite i za one koje imaju bolju izolaciju kutije, kada jednom uložite u kvalitet imaćete odlične roletne za višedecenijsku upotrebu. Ugradnja roletni bi trebala da bude uključena u ukupnu cenu i to treba proveriti sa proizvođačem.

Nećete verovati koliko će vam troškovi za grejanje biti manji a prostor topliji dok ne ugradite roletne kao dodatni izolator. Zimi se i po nekoliko meseci temperatura koleba oko nule čime je neophodnije pronaći adekvatnu varijantu za zadržavanje toplote u prostoru. Leti barem kada zađe sunce imamo odmor od vrućine, a zimi ni toliko. Zato se nekako uvek gleda adekvatnija izolacija za hladnoću, nego što je potrebna leti, a sa roletnama dobijate oboje!Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*