Odavno su trakaste zavese prestale da budu sinonim za prostorije kao što su kancelarije, poslovne i javne prostorije, učionice i slično.

28.09.2022


Kako su se one onda uvukle i u kuće i u stanove, zajedno sa drugim vrstama zavesa kao što su zebra i rolo zavese, i zamenile klasične garnišne i tekstilne? Procena je da to duguju tome što su praktičnije od svih ostalih. A ta praktičnost odnosi se na njihovo održavanje, pre svega. 

Kako oprati trakaste zavese - načini za pranje u kući i perionici

Praktične za rukovanje, prilagođavaju se se svakoj prostoriji, izbora boja je pregršt… Sve je to lepo, ali ono što kupce najpre privuče jeste to što se tako lako održavaju. Ko god je imao priliku da skida zavese sa garnišna i kači ih na njih, a prethodno ih je oprao i satima peglao, zna koliko vremena odlazi na održavanje klasičnih zavesa. Da se ne spominje to da već za neki dan kao da ih niste ni prali – izgube miris i napune se prašinom, naročito ako su pamučne. Nasuprot tome, održavanje trakastih zavesa deluje prosto ko pasulj. S druge strane, ako imate trakaste zavese i pitate se kako ih oprati, načini za pranje su razni, ali pre svega treba imati u vidu da to može da se obavi i u kućnim uslovima, ali i mašinski, u profesionalnim perionicama. Najjednostavniji način kod kuće jeste da ih redovno održavate običnim usisavanjem i brisanjem vlažnom krpom. Dovoljno je da ih jedanput godišnje operete u perionici (pranje zavesa obavlja skoro svaki tepih servis). Perionice uglavnom nude mašinsko pranje, profesionalnim hemijskim preparatima koji uklanjaju sve nečistoće i vraćaju prvobitni izgled zavesama.  

Kućni uslovi da, ali pranje trakastih zavesa u veš mašini – ne, nikako, 

Pored standardnog načina održavanja, u današnje vreme često pohrlimo savetima koji se nalaze na internetu, na Jutjubu naročito. Tako se onda može videti svašta – od načina pranja do raznih uradi sam napravljenih sredstava. Imate i one pobornike veš mašine koji je koriste za sve – od ćebadi, tepiha, krpara i sličnog tekstila koji se obično pere u perionici. Ako ste ikada pomislili da je pranje trakastih zavesa u veš mašini dobra ideja – odmah je izbrišite iz glave, jer ćete tako ostati bez zavesa. Naime, nije sve pogodno za pranje u mašini, čak ni od garderobe, a kamoli materijala koji se kači na mehanizam. Dakle, da ne biste rizikovali kompletno funkcionisanje zavesa, kao i to da zavese budu izlomljene, ne igrajte se sa veš mašinom i trakastim zavesama.

U zavisnosti od materijala, mogu se i same održavati  

 Kako su današnji materijali unapređeniji nego što su nekad bili, možemo da kažemo za neke da su samoodrživi. Naime, kako se ovakve vrste zavesa prave od antialergijskih i antistatičkih platana, što znači da se prljavština i prašina na njima ne zadržavaju, nema ni potrebe za posebnim metodama u pranju. Naravno, nepredviđene stvari se dešavaju, pa ako se zavese, na primer, nalaze blizu stola na kom se jede ili pije, može se desiti da se uflekaju tako da je pranje jedino rešenje. I tu je najsigurnija varijanta obratiti se profesionalcima koji će fleku ukloniti kao da je nikad nije ni bilo.Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*