Letnjikovac predstavlja dvorišnu strukturu koja čini natkriveni deo prostora za sedenje i odmor. Za nekoliko sedmica će spoljašnje temperature omogućiti celodnevan odmor napolju pa je ovo idealno vreme za pripremu dvorišta i izgradnju sopstvenog letnikovca iz snova.

22.02.2022


Ukrasite dvorište i imajte savršeno mesto za odmor čak i tokom najvećih vrućina. Postoje jednostavni trikovi koji će obezbediti vrhunski odmor uz vrlo malo ulaganja, mi vam donosimo nekoliko predloga.

Tende kao moderno rešenje za letnjikovac

Jedno od najvažnijih pitanja koje treba rešiti za sopstveni letnjikovac je da ima odličnu krovnu konstrukciju i zaštitu od jakog sunca i kiše. Može se kombinovati nekoliko načina, ali su se tende pokazale kao idealne za varijantu potpunog pokrivanja ili natkrivanje isturenog dela sa terasom.

Moderne tende imaju jako malo dodira sa starijim varijantama jer donose odlična rešenja za sve vremenske prilike. Platno ne propušta vodu, ne bledi od sunca i izuzetno je čvrsto, isto kao i konstrukcija kojoj ni najjači vetar ne može ništa.

Ono što tende izdvaja u odnosu na sve druge vrste pokrivki je to što su one mobilne i pomeraju se po potrebi. Mogu se pomerati ručno, putem elektro-motora ili senzora pa da se otvaraju samo onda kada sunce direktno sija, a inače dozvoljavaju da prostor bude otvoren.

Ovakav letnjikovac se prilagođava vašim potrebama, moderan je i pravi ukras u dvorištu. Zato je i čest izbor većine kupaca.

Puzavice i zelenilo za letnjikovac

Jedna od odličnih ideja za letnjikovac je i da se zasade puzavice i da se na ovaj način zatvore strane i stvori hlad. Biljke će napraviti prijatnu temperaturu i zaklon, a opet, tokom zime letnjikovac ostaviti sa više svetlosti, sve do proleća dok prostor za odmor ne zatreba ponovo.

Prirodno zelenilo će odlično da izgleda sa klasičnim krovom, ali i tendom kao savremenom varijantom za natkrivanje celog letnjikovca ili jednog njenog dela. Biljki nikad nije dosta i zahtevaće jako malo održavanja, a zid će izgledati fenomenalno i drugačije svakog dana.

Letnjikovac rađen po meri

Uvek je bolje da se letnjikovac napravi tako da je konstruisan po meri samog dvorišta, jer će se tako mnogo bolje iskoristiti prostor i dobiti više mesta za sedenje.

Prilikom planiranja sve treba uzeti u obzir, položaj, kako će letnjikovac biti okrenut prema stranama sveta, koliki prostor zahteva, kakva je podloga… od toga će zavisiti koliko ćete uživati i imati korist od svog letnjikovca.

Svaka ideja za letnjikovac započinje sa planom. Navedite svoje želje i tek onda pokušajte da ih uklopiti što više. Sigurno je da neće sve zamisli izgledati lepo, neke zahtevaju promene, od nekih se mora i odustati, ali konačni cilj treba da bude postignut – skladna građevina koja pleni svojom lepotom.

Letnjikovac je vaša oaza za uživanje odvojena i prilagođena za to. Rešen je problem odmaranja u dvorištu, neophodne hladovine tokom sedenja i lepo uređen prostor tokom cele godine. Ostatak prostora je očuvan i ne uništava se već sve zajedno čini dekoraciju koju svako dvorište zaslužuje.

Uz malo planiranja, nekoliko dobrih izbora za nekoliko dana možete imati svoj letnjikovac iz snova.Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*