Zavese za male prozore ne smeju da blokiraju svetlo, moraju da dekorišu, ali i da ne zauzimaju mnogo prostora.

24.12.2021


Čini se da je teško objediniti želje i mogućnosti, ali rešenje postoji i nalazi se u zavesama sa sistemima koje su i dekorativne, ne zauzimaju prostor, a regulišu propuštanje svetla. Venecijaneri, zebra – zavese i rolo zavese su se pokazale kao modeli koji najviše odgovaraju.

Rolo zavese na malim prozorima

Rolo zavese su dobile ime po mehanizmu koji namoravanjem zavese podiže i spušta. Idealne su za male prozore jer su lake, ne zauzimaju puno mesta, a odlično dekorišu i prozor i prostoriju.

Rade se po meri. Odlične su jer se dužina se koriguje namotavanjem što je važno za male prozore koji ne dozvoljavaju prekrivanje duže od rama kutije jer za to najčešće nema ni mesta, a i prostor deluje pretrpano.

Mehanizam je tanak i kači se neposredno uz staklo, na zid ili plafon tako da zauzima mnogo manje prostora nego klasične zavese. Pri tome, platno može biti više ili manje propusno čime se garantuje da će i mali prozori propuštati dovoljno svetla čak i kada su prekriveni rolo zavesama.

Kada treba da izaberete zebra zavese za male prozore?

Zebra zavese su takođe odličan izbor kao zavese za male prozore jer, isto kao i rolo modeli, pomeraju se po potrebi, ali zebra zavese u sebi objedinjuju i zavese za potpuno zamračivanje i roletne i klasične zavese.

Za razliku od rolo modela, zebra zavese imaju dvostruko platno koje na sebi ima pruge napravljene od providnog i neprovidnog materijala (odatle ime) koji se pomeranjem preklapa ili stavlja u niz. Na ovaj način se reguliše prodor svetla, sprečava UV zračenje, a po potrebi i u potpunosti zamračuje prostor.

Tamo gde su potrebne i roletne praktičnije je izabrati zebra zavese za male prozore jer odlično pružaju više funkcija pokrivanja, a mnogo su jeftinije i dekorativnije. Po potrebi potpuno zamračuju ili su klasične zavese koje su potpuno providne.

Za najveće izazove tu su venecijaneri

Onda kada tekstilne zavese jednostavno nisu pravi izbor, venecijaneri su najbolja alternativa za male prozore. 

Zaboravite sve što znate o ovim modelima, jer renomirani proizvođači nude više vrsta sa različitim načinima pomeranja tako da će odgovarati svakom malom prozoru. Postoje venecijaneri kod kojih se samo lamelice pomeraju za kontrolu svetla, ali se ne podižu, postoji i model kod kojih se celi venecijaneri podižu, a imaju i venecijaneri u staklu tako da se ne prljaju, a funkcionišu besprekorno. Mali prozori su idealna mesta za ovakve zavese, naročito u kupatilu, direktno iznad aparata za kuvanje u kuhinji….Ni oni ne zauzimaju puno prostora, ne smetaju otvaranju, lepo regulišu svetlo i donose privatnost onda kada je to potrebno. 

Mali prozori su specifični jer zbog svojih dimenzija ne trpe klasične zavese koje „gutaju“ prostor oko sebe.

I venecijaneri i rolo zavese i zebra zavese su vrhunski izbor koji dekoriše, prekriva staklo, a zauzima jako malo mesta. Odgovaraće i u kupatilu i u kuhinji, super su za kancelarije, za hodnike, pružaju sve što i klasične zavese, ali i mnogo više.

Kada ih proizvedu i ugrade proizvođači sa iskustvom dobija se jedinstven model za pokrivanje prozora koji funkcioniše i služi dugo godina bez ikakvih problema.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*