Terase i balkoni predstavljaju isturene delove stambene jedinice i omogućavaju korišćenje spoljašnjeg prostora bez klasičnog izlaska napolje.

04.07.2023

Kuće se ne razlikuju po tome i često imaju nekoliko terasa za što bolji kvalitet stanovanja.

Ipak, kao isturene prostorije, terase se koriste samo kada to vremenski uslovi dozvoljavaju, a ostatak godine su neupotrebljive stambene površine. Upravo je zbog toga zatvaranje terasa jedno od popularnijih načina da se balkoni koriste tokom čitave godine, što je samo jedna od brojnih prednosti koje se dobijaju.

Najveće prednosti zatvaranja terase na kući

Čini se bespotrebnim da se radi zatvaranje terase na kući jer ona ima svoje dvorište koje je jednako lako dostupno za razliku od života u stanu. Ipak, razlozi su brojni i donose velike prednosti vlasnicima kuća.

  • Dodatan stambeni prostor

Koliko god kuće bile prostrane, dodatan stambeni prostor nije višak i ima svoju namenu. Može biti prostor za odlaganje, odmor ili dodatna soba. Ako se pri tome odabere popularno zatvaranje terase roletnama dobija se i mobilna pregrada koja ne zatvara prostor trajno, već se lako postavlja samo onda kada je to potrebno.

  • Češće korišćenje terase

I u kućama i u stanovima imaju isti problem, a to je da više od pola godine nije moguće koristiti terasu zbog kiše, sunca, vetra, zime. Zatvaranje terase na kući obezbeđuje svakodnevno korišćenje spoljašnjeg prostora uz prijatnije uslove od onih koji su napolju.

  • Bolje regulisanje temperature unutar prostora

Kada se terasa zatvori pravi se još jedna barijera ka unutrašnjim prostorijama pa su one mnogo toplije zimi, a hladnije leti. Zbog toga je ovo važan sistem regulacije temperature i pitanja energetske efikasnosti u pametnim kućama i koristi se za veliku uštedu energije.

  • Ne treba zaboraviti ni zvučnu izolaciju kuće

Pomoću mobilnih ili fiksnih načina za pregrađivanje terase dobija se i mogućnost akustične izolacije što je jako važno u gusto naseljenim sredinama ili u situacijama kada su kuće mnogo bliže velikim saobraćajnicama.

Ako se odaberu harmonika vrata ili prozori važno je da su urađeni prema najvišim standardima, a ako se odabere zatvaranje terase roletnama one će same napraviti veliku razliku jer lamelice u sebi imaju izolacioni materijal pa su jako dobar izbor u ovom slučaju.

Vrste zatvaranja terase i prednosti koje dobijate

Sve načine zatvaranja terase na kući možemo podeliti na dve kategorije: Fiksne i mobilne.

Fiksne uključuju zaziđivanje terase, a mobilne se mogu u potpunosti skloniti sa spoljašnjih ivica i tako terasi vratiti svoju funkciju.

I cena igra veliku ulogu, ali i načini sa kojima se otežava terasa jer nisu sve vrste pogodne za sve vrste balkona. Izbor mora da zavisi od više faktora:

  • spratnosti, 

  • izloženosti vetru, 

  • nosivosti terase,

  • ceni,

  • trajnosti…

Najčešće se bira zatvaranje terase roletnama kao najboljim karakteristikama od svih vrsta, ali se mogu postaviti i drugi modeli u zavisnosti od želja kupaca (stakleni paneli, staklani zid, harmonika vrata, prozori…

Za najbolji rezultat vam je potrebna profesionalna firma koja će vas voditi kroz ceo proces i obezbediti najbolje zatvaranje terase na vašem domu. 

Lukić Rolet sa svojim višegodišnjim iskustvom i visokim standardima u proizvodnji imaju na stotine zadovoljnih klijenata. Pozovite ih i zakažite konsultacije ako tražite najbolji način za zatvaranje terase!


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*