Većina domova na prozorima ima venecijanere koji predstavljaju odličnu zaštitu od sunca, posebno u vrelim letnjim danima. Sa druge strane, oni nam pružaju i adekvatnu zaštitu od pogleda i daju nam privatnost u stanu ili u kući u kojoj boravimo. 


31.05.2023

Ipak, kada govorimo o održavanju i čišćenju venecijanera, reč je o nimalo jednostavnom postupku. Naime, za mnoge je ovo prava noćna mora. Većina smatra da je neophodno izdvojiti čitav dan kako bi se venecijaneri u potpunosti očistili. Bilo da imate plastične, aluminijumske ili drvene venecijanere, sigurno da vam nije ni malo drago kada dođu na red da ih očistite. 

Međutim, postoji par trikova koji vam mogu olakšati i skratiti vreme brisanje venecijanera. Neke od njih predstavićemo vam u nastavku teksta.

Za početak koristite usisivač

Pre detaljnog postupka brisanja, čišćenje venecijanera je najbolje započeti sa usisavanjem prašine koja se nakupila na njima. Uz pomoć nastavka za usisivač koji je najčešće duguljastog oblika usisajte deo prašine na venecijanerima kako biste skratili postupak brisanja. Usisivač bi trebao da pokupi većinu čestica prašine, pa vam onda ne preostaje mnogo posla.

Preporučuje se krpa od mikrofibera

venecijaneri

Tzv.magične krpe su spas kada je čišćenje raznoraznih površina od prašine u pitanju.  Krpu nakvasite običnom vodom ili napravite sredstvo tako što ćete pomešati 200 mil vode sa isto toliko alkoholnog sirćeta. Najbolje je da imate raspršivač pri ruci kojim ćete kvasiti venecijanere. Krpom pređite preko zaprljanih površina duž cele trake venecijanera i trudite se da ne preskočite nijedan deo. 

Takođe, umesto krpe možete uzeti čistu pamučnu čarapu koju ćete navući na ruku i uz pomoć nje očistite teže pristupačne površine. 

Ostatak sredstva možete iskoristiti za brisanje prozora kako biste kompletirali kompletno čišćenje prozora. 

Zatim uzmite suvu krpu u ruke

Kako ne bi ostale fleke na venecijanerima od vode i sirćeta, koristite suvu krpu i još jednom pređite svu površinu. Na taj način učinićete da vam venecijaneri blistaju, i bićete mirni neki vremenski period kada je čišćenje u pitanju. Najbitnije je da krpa bude čista i apsolutno suva, a savetuje se da bude od mekanog pamuka kako bi se glancanje dovelo do savršenstva. 

Vlažne maramice za prvu pomoć

Kada ste prosto u gužvi i nemate vremena da sprovedete ceo postupak čišćenja venecijanera od usisavanja, pranja do glancanja, vlažne maramice vam u tom slučaju mogu pomoći. Koristite blage maramice koje ne sadrže preveliku koncentraciju hemijskih sastojaka naročito ukoliko imate plastične venecijanere. Agresivna hemijska sredstva mogu da nagrizu plastiku i da je trajno oštete. Zbog toga se savetuje oprez kada se radi o upotrebi vlažnih maramica. 

Tuširanje venecijanera će skratiti postupak čišćenja

Još jedan način da uštedite vreme pri održavanju venecijanera jeste da ih jednostavno skinete sa prozora i potopite u mlakoj vodi ukoliko imate kadu ili ih zakačite za tuš kabinu i uz pomoć tuša skinite svu nakupljenu prljavštinu. U ovom slučaju nakon tuširanja, venecijanere je neophodno prebrisati suvom i mekanom krpom kako ne bi ostale fleke od vode. 

I za kraj savet plus- ne dozvolite da vam se na venecijanerima nataloži prevelika količina prašine. Redovno održavanje venecijanera će znatno uprostiti i pojednostaviti njihovo čišćenje. 

Takođe, u okviru naše blog stranice pronađite savete za pranje zebra zavese, za pranje trakastih zavesa, kao i savete za održavanje i pranje rolo zavesa.Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*