Koliko god nam roletne olakšavale život naročito u danima kada je sunce jako, kada duva vetar ili pada obilna kiša, kada nam je potrebno da zamračimo prostoriju ili se sakrijemo od radoznalih pogleda, činjenica je da one predstavljaju pravu noćnu moru kada je reč o čišćenju.

11.10.2019

Šta, vi mislite da se roletne ne čiste?! Pa dobro, znamo da mnogi izbegavaju ovu aktivnost upravo zato što nije nimalo jednostavna i naivna, ali ruku na srce, makar jednom godišnje moramo da se posvetimo i ovom kutku doma, koliko god nam ta pomisao teško padala.


Sa jedne strane, roletne su na udaru svih spoljašnjih „dešavanja“ (padavine, prašina, prljavština), ali sa druge strane, i iznutra se suočavaju sa sličnim problemima, plus je tu i kuvanje i isparavanje raznih jela, ako govorimo o kuhinjskim prozorima i roletnama. Dakle, poenta je jasna. Roletne bi definitivno trebalo da se čiste, a ako do sada niste imali tu čast da se suočite sa ovim kućnim poslom, u nastavku vam otrkivamo četiri načina za čišćenje roletni među kojima ćete sigurno pronaći svog favorita.

Čišćenje roletni pomoću usisivača

Prvi način verovatno baš i nije najpraktičniji, ali vredi probati! Kada usisavate kuću ili stan, nemojte zaobići ni prozore, odnosno roletne. Detaljno usisajte sva ta nepristupačna mesta sa posebnom pažnjom na ćoškove ramova za prozore, a zatim spustite roletne i usisajte ih celom površinom. Ovo je najlakši način da sa njih uklonite prašinu i paučinu bez preteranog zalaženja u detalje. Takođe, roletne uvek možete očistiti i četkama koje su napravljene spcijalno za tu namenu, što je definitivno lakše od usisavanja.

Vlažne maramice i krpe za čišćenje roletni

Vlažne maramice su već pronašle svoj put do naših srca kada je čišćenje u pitanju – lako, brzo, praktično. Nema mnogo muke niti nereda nakon čišćenja! I u slučaju roletni vlažne maramice završavaju dobar posao, a ne samo da ćete pomoću njih ukloniti prašinu i prljavštinu, veće ćete lako ukloniti čak i masnoću nastalu usled svakodnevnog kuvanja (kada su u pitanju roletne na kuhinjskim prozorima) ali teško nedostupna mesta na roletnama za krovne prozore. A kako vlažne maramice možete da koristite za čišćenje svega, zašto ne biste mogli i za čišćenje roletni?!

 

Tradicionalno čišćenje roletni

Tradicionalno čišćenje roletni verovatno nikome nije omiljeno, ali neke domaćice ipak vole da čiste „kako je bog rekao“. Ovo podrazumeva da ćete roletne lepo očistiti uz pomoć stare krpe, tople vode i malo deterdženta, ali ne zaboravite da je nakon ovog početnog pranja potrebno i ispiranje i brisanje suvom krpom kako na roletnama ne bi ostali tragovi čišćenja. Da, potrebno je malo više vremena, ali nije nemoguće, naročito ako ste domaćica koja je navikla na ovakav vid održavanja domaćinstva.

Skidanje i pranje roletni

Četvrti način je svakako najkomplikovaniji, ali za skeptike sasvim sigurno nudi najbolje rešenje, odnosno, najdetaljnije i najbolje čišćenje. Ovaj način podrazumeva da ćete roletne skinuti sa prozora, položiti u kadu i oprati, ponovo uz pomoć tople vode i deterdženta (za sudove jer ne ostavlja tragove čišćenja ili sirćeta jer je najbolje prirodno sredstvo za čišćenje). Nakon pranja, potrebno je roletne dobro osušiti, a onda ih ponovo možete vratiti na prozor. Ovde je važno istaći da su drvene roletne osetljivije pa ih ne smete dugo kvasiti, a posebnu pažnju posvetite i metalnim delovima kako biste kasnije roletne mogli bez ikakvih problema da vratite i ponovo zakačite.